PROGRAMMA

Hoe worden de rechten van mensen met een verstandelijke beperking beschermd door de Wet zorg en dwang als er bij hen gedwongen zorg wordt toegepast of zij gedwongen worden opgenomen? En voor wie en waar is de Wet zorg en dwang van toepassing? Deze vragen kun je zomaar tijdens jouw dagelijkse werk tegenkomen. Tijdens deze lezing geven we een kleine terugblik naar de vorige dwangwet in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Daarnaast worden de belangrijkste begrippen uit de Wet zorg en dwang toegelicht. Door middel van eenvoudige casuïstiek wordt besproken hoe om te gaan met dilemma’s tussen veiligheid en vrijheid. Na het volgen van deze lezing:
  • Weet je wat het ‘Nee, tenzij principe’ van de Wet zorg en dwang inhoudt
  • Heb je kennis van de belangrijkste begrippen uit de Wet zorg en dwang
  • Weet je hoe je dilemma’s tussen vrijheid en veiligheid bespreekbaar maakt
In deze lezing staan we stil bij de basisfeiten in het thema LVB & middelengebruik. Wat maakt dat deze doelgroep kwetsbaar is voor het ontwikkelen van een verslaving? Wanneer ben je eigenlijk verslaafd? En wat valt op in de middelen die populair zijn bij deze doelgroep? En natuurlijk staan we stil bij enkele praktische tips voor een succesvolle aanpak. Na het volgen van deze lezing:
  • Ben je bekend met de verslavingsgevoeligheid van de doelgroep, weet wanneer er sprake is van een verslaving en hoe de ernst hiervan ingeschat kan worden
  • Weet je waarop te letten in de diverse middelen die populair zijn bij de doelgroep
  • Krijg je diverse praktische tools om het thema bespreekbaar te maken en hoe je ondersteuning kunt bieden
Makkelijk en heerlijk slapen, het is helaas niet iedereen gegeven. Zeker bij mensen met een verstandelijke beperkingen komen slaapproblemen vaker voor en zijn ook nog eens ernstiger en lastiger te behandelen. Bij sommige syndromen is slecht slapen zelfs een onderdeel van het syndroom. Toch valt bij zelfs bij hen vaak nog heel wat te verbeteren aan het slapen, wat goed is voor hun functioneren overdag en vaak ook voor de mensen om hen heen. In deze lezing gaan we dieper in op oorzaken van slecht slapen bij mensen met een verstandelijke beperking en bekijken we hoe iedereen vanuit diens eigen discipline kan bijdragen aan een goede nachtrust. Na het volgen van deze lezing weet je:
  • Waarom mensen met een verstandelijke beperking vaker slaapproblemen hebben
  • Wat de meest voorkomende oorzaken zijn van slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking
  • Welke behandelopties er zijn vanuit een multidisciplinair perspectief
Een boeiende en groeiende doelgroep; ouderen met een verstandelijke beperking. Hoe kunnen we ze een aardige oude dag bieden? Hoe gaan we om met familie die zich anders gedraagt? Wat is een goed sterfbed en vele vragen meer, worden behandeld in deze lezing. Aan de hand van filmmateriaal uit de praktijk en een praktisch instrument leer je hoe je om kunt gaan met veranderende vragen van ouder wordende bewoners met een verstandelijke beperking.
Er is veel te winnen in de zorg in de laatste fase voor verstandelijk gehandicapten en tegelijkertijd ontbreekt er veel kennis. Sommige pijnklachten krijg je moeilijk onder controle, onrustuitingen zijn vaak moeilijk te duiden en diagnostiek is niet altijd mogelijk. Maar ook de begeleiding van naasten vereist een speciale aanpak. In de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap is palliatieve sedatie en euthanasie steeds meer onderwerp van gesprek, tegelijkertijd veroorzaken veel medicijnen bijwerkingen bij mensen met een verstandelijke handicap. In deze lezing gaan we in op de vele diverse aspecten in de palliatieve fase van mensen met een verstandelijke handicap en krijg je handvatten voor de juiste begeleiding
Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak een sterke band met hun familie. Voor het welzijn van de cliënt is het daarom belangrijk dat er goed wordt samengewerkt met de familie. Toch kan de samenwerking moeizaam verlopen, omdat je spanning ervaart of niet weet hoe je moet handelen in het contact met de familie. Hoe kun je de samenwerking met de familie en/of vrijwilligers optimaal laten verlopen? Tijdens deze interactieve sessie aan de hand van theater komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
  • Samenwerken in de driehoek - hoe zorg je voor een goede balans?
  • De verschillende rollen van familieleden en/of vrijwilligers
  • Hoe kun je beter samenwerken met familie?
Er is veel te winnen in de zorg in de laatste fase voor verstandelijk gehandicapten en tegelijkertijd ontbreekt er veel kennis. Sommige pijnklachten krijg je moeilijk onder controle, onrustuitingen zijn vaak moeilijk te duiden en diagnostiek is niet altijd mogelijk. Maar ook de begeleiding van naasten vereist een speciale aanpak. In de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap is palliatieve sedatie en euthanasie steeds meer onderwerp van gesprek, tegelijkertijd veroorzaken veel medicijnen bijwerkingen bij mensen met een verstandelijke handicap. In deze lezing gaan we in op de vele diverse aspecten in de palliatieve fase van mensen met een verstandelijke handicap en krijg je handvatten voor de juiste begeleiding.
Scroll naar boven

Vroegboekkorting voor de eerste 50 deelnemers!

Grijp je kans en profiteer van de vroegboekkorting. Actuele kennis, inspirerende sprekers en praktische workshops – alles in één dag!